De winning van aardgas uit de Nederlandse bodem is in 2015 met ruim een kwart gedaald naar iets meer dan 51 miljard kubieke meter.

De afname wordt gecompenseerd door een hogere invoer uit vooral Noorwegen en Rusland, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Bijna 29 miljard kuub was afkomstig uit het Groningse veld. Dat is ruim 56 procent van het totaal. In Groningen geldt sinds 2014 een productieplafond vanwege de risico’s op aardbevingen.

Vorig jaar werd in totaal zo’n 36 miljard kubieke meter aan aardgas geïmporteerd. De invoer vanuit Rusland is tussen 2010 en 2015 verdubbeld, terwijl de import van aardgas uit Noorwegen met ruim 50 procent toenam. De invoer vanuit Denemarken en het Verenigd Koninkrijk nam juist af.

De invoer van vloeibaar gemaakt aardgas, zogenoemd liquified natural gas (LNG), is in 2015 meer dan verdubbeld tot 2,3 miljard kubieke meter.  Dit was een jaar eerder nog 1 miljard kuub. LNG wordt in tegenstelling tot gasvormig aardgas aangevoerd per tanker in plaats van via pijpleidingen.

Het verbruik van aardgas in Nederland is na jaren van dalingen in 2015 vrijwel gelijk gebleven. In totaal kwam het uit op 38 miljard kubieke meter.

Bron: nu.nl